Szechenyi-2020 falu-program szechenyi-terv-plusz

TOP-PLUSZ-1.2.3-21-FE1-2022-00012 – Tác Község belterületén az Ady Endre utca fejlesztése

 

Kedvezményezett neve: Tác Község Önkormányzata

A fejlesztés tárgya, célja: Tác Község belterületén az Ady Endre utca fejlesztése

A szerződött támogatás összege: 58 840 370 Ft

A projekt azonosító száma: TOP-PLUSZ-1.2.3-21-FE1-2022-00012

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2025.05.31.

 

A projekt tartalmának bemutatása:

A tervezéssel érintett terület Tác dél-keleti részén található. Az Ady Endre utcai útszakasz a 6307. sz. út jobb oldalán, azzal gyakorlatilag párhuzamosan húzódik, az utca páros oldalán található lakóingatlanokat kiszolgáló szervizút.

 

A fejlesztéssel érintett szakaszon jelenleg a gyalogjárda tönkrement, balesetveszélyes, így a védtelen közlekedőknek a burkolathibákkal rendelkező útpályán, valamint kijárt, víztócsákkal, villanyoszlopokkal és egyéb akadályokkal tarkított útpadkán kell közlekedniük. Ez folyamatosan balesetveszélyes állapotot teremt, így a konfliktus kialakulási lehetősége mindennapos a gépjárművek és a védtelen közlekedők között. Kiemelten veszélyes a közlekedés a látásukban vagy mozgásukban korlátozottak, kerekesszékkel közlekedők, babakocsit toló szülők, idősek és gyermekek számára. Jelen dokumentumban bemutatásra kerülő fejlesztés egyik fő célja a balesetveszélyes körülmények megszüntetése, ennek érdekében az Ady E. utca bal oldalán a telekhatárra-kerítésre húzott 1,50 m szélességű akadálymentes kialakítású gyalogjárda kiépítése, az esővíz megfelelő elvezetésének érdekében az út jobb oldalán lévő feliszapolódott föld árok tisztítása és az aszfalt burkolatú út felújítása tervezett.

 

A járda (0,80 m szélességű, lap burkolatú járda elemei elmozdultak egymástól, összetörtek, élek alakultak ki) műszaki állapota alapján leromlottnak minősíthető, baleset és botlásveszélyes a védtelen közlekedők számára, babakocsival, illetve kerekesszékkel nem járható. Az útpályát használják közlekedésre. Vakok és gyengén látók a területen csak segítséggel tudnak közlekedni a tócsákkal tarkított zúzott kőanyagú útburkolaton.

 

Az utca közművesítettsége teljeskörű, megfelelő közvilágítással rendelkezik. Az utca teljes hossza 310 m, a Településszerkezeti terv szerinti besorolása KÖu-5 települési kiszolgáló út.

Az Ady Endre utca belterületen halad, így belterületi mellékút, lakóút, melynek megfelelően a Tervezési osztály: B.VI.

 

A tervezett fejlesztés megvalósulásának hatására könnyebben, többféle közlekedő számára (gyalogosok, autósok, kerékpárosok, kerekesszékkel, babakocsival közlekedők) és sokkal biztonságosabb körülmények között lesznek megközelíthetők a fejlesztéssel érintett terület környezetében lévő forgalomvonzó létesítmények, így a közelben található közösségi tér és horgásztó, a könyvtár, a posta, a művelődési ház, továbbá több oktatási intézmény (iskolák, bölcsőde, óvoda), illetve templomok. A fejlesztések során a településen élők életminősége, ingatlanainak értéke nő.

, , ,

Tác - Gorsium Község honlapja 2014