Szechenyi-2020 falu-program szechenyi-terv-plusz

TOP-1.2.1-15-FE1-2016-00007 – Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés – Gorsium kerékpárút építése Tácon

Széchenyi2020 - ERFA

Kedvezményezett: Tác Község Önkormányzata

A projekt címe: Gorsium, turisztikai célú kerékpárút fejlesztés kulturális vonzerőre alapozottan

A szerződött támogatás összege: 276 851 001 Ft.

A támogatás mértéke (%-ban): 100%

Projekt azonosító száma: TOP-1.2.1-15-FE1-2016-00007

A Projekt fizikai befejezésének tervezett időpontja: 2020. 08. 19.


A projekt tartalmának bemutatása:

A projekt célja, hogy turisztikai kerékpárút létesítésével potenciális aktív és ökoturisztikai célponttá tegye a nemzetközi hírű Gorsium Régészeti Park és Szabadtéri múzeumot, valamint a Sárvíz völgyét (ezen belül Tácot) a Székesfehérvárra és Szabadbattyánba érkező, vagy onnan induló kerékpáros turisták számára.

A projekt keretében tervezett kerékpárút teljes hossza: 7.734 méter.

A tervezett kerékpárút északi szakasza:

a Szabadbattyán – Tác (Gorsium) kerékpáros útvonal hossza 3.150 méter.

Az északi szakasz a Szabadbattyán-Tác településhatárt jelentő szabadbattyáni vasútállomástól indul, majd közel derékszögben elfordulva a Nádor csatorna töltésén vezet keresztül Tác Gorsiumi útig, majd innen újra derékszögben elfordulva immáron önkormányzati úton 244 méteren keresztül kerékpáros nyomként felfestve éri el a Gorsium Régészeti Park és Szabadtéri múzeum bejáratát.

A tervezett kerékpárút déli szakasza:

Tác (Gorsium) – Soponya kerékpáros útvonal. A projekt keretében az új kerékpárút kiépítés a Tác-Soponya (Aba) településhatárig tart, hossza 4.340 m.

Útkategória: önálló kerékpárút, illetve kerékpáros nyom felfestése a meglévőközúti szakaszok burkolatán -tervezési osztály: - B. IX. - burkolatszélesség: - 3,0 m a földúton vezetett szakasz kiépítésével.

Kiépített pihenőhelyet tervezünk Gorsium bejáratánál a gépkocsi-parkolók mellett, kerékpáros barát szolgáltatásokkal (padok, asztal, szemetes, kerékpártámasz, esővédő).

További információk: https://www.palyazat.gov.hu/

Tác - Gorsium Község honlapja 2014